Slik betjener du forbrukslånet best mulig

Akkurat som med alle andre lån, må også et forbrukslån betjenes, og du har alt å vinne på å gjøre dette på best mulig måte, slik at du reduserer kostnadene og ikke minst unngår å få betalingsproblemer.

Ikke ta opp mer lån enn din økonomi tåler

Første regel når det kommer til forbrukslån er selvsagt å ikke låne mer enn du faktisk klarer å betjene. Forbrukslån er dyrt i utgangspunktet, men det blir ekstra dyrt den dagen du ikke klarer avdragene og må misligholde lånet, så før du i det hele tatt tar opp et lån, bør du ta et kritisk blikk på din privatøkonomi for å vurdere hvor mye du bør låne.

Bli kvitt lånet så raskt som mulig

Et forbrukslån er dyrt, det vet de fleste. Bankene tjener på at du bruker så lang tid som mulig på å betale ned gjelden, så ofte vil de tilby deg en løpetid på lånet som er lengre enn du egentlig trenger. Det er selvsagt behagelig å ikke måtte betale så høye avdrag hver måned, men det gjør at den samlede kostnaden på lånet blir mye høyere. Det er med andre ord god økonomi i å ikke blindt akseptere nedbetalingsplanen som banken gir deg, men øke de månedlige avdragene så mye som økonomien klarer. Får du ekstra penger en måned, for eksempel fordi du har jobbet mye overtid på jobben eller fått litt arv, vil det være lurt å avsette disse til nedbetaling av gjelden din også.

Det er ett tilfelle der du kanskje ikke bør prioritere nedbetaling av lån, en måned der du har ekstra penger, og det er hvis du ikke har noen økonomisk buffer i form av en oppsparing. Isolert sett vil det selvsagt være bedre økonomi i å nedbetale på lånet enn å sette pengene i banken, da renten du betaler på lånet er mye høyere enn renten du får på sparekontoen. Men, en økonomisk buffer vil være en sikkerhet mot utgifter du ikke forventet, og gjøre at hvis noe uforutsett skjer, så kan du trekke på bankoppsparingen, frem for å måtte ta opp ennå et dyrt forbrukslån.

Bruk AutoGiro

Å glemme et avdrag på forbrukslånet kan fort bli dyrt, i tillegg til at du mister muligheten for å få en eller flere avdragsfrie måneder. Den beste måten å sikre seg mot slike forglemmelser, er å sette opp et AutoGiro-trekk fra lønnskontoen din, aller helst på samme dato som du mottar lønnen, slik at du er sikker å at det er tilstrekkelig dekning på kontoen.

Risikoen ved å benytte AutoGiro er at du bare betaler inn det fastsatte avdraget i henhold til avdragsplanen. Har du ekstra penger en måned er det derfor viktig at du er disiplinert nok til å bruke disse til å nedbetale lånet også. Det er ingenting i veien for å gjøre flere innbetalinger på lånet hver måned, så du kan gjerne ha det automatiske AutoGiro-trekket på avdragsbeløpet, i tillegg til at du selv gjør en manuell overføring sist på måneden, der du overfører det du har igjen på konto.

Sjekk renten på lånet ofte

I motsetning til boliglån, der vi gjerne er flinke til å sjekke rentebetingelsene relativt ofte, er dette noe mange glemmer på forbrukslånet. Det er imidlertid minst like viktig å følge med på renten her, og sikre at betingelsene du har på lånet er konkurransedyktige. Siden den nominelle renten på forbrukslån fastsettes individuelt, ut fra din økonomiske situasjon, er dette spesielt viktig hvis din inntekt stiger betraktelig. Da kan du plutselig komme i en posisjon der du vil kvalifisere for en lavere rente på forbrukslånet, noe som fort kan bety mange tusenlapper spart.

Første steg hvis du ønsker å sjekke om du kan få en bedre rente på forbrukslånet, er å kontakte banken og legge frem dokumentasjon på din forbedret privatøkonomi. Hvis banken ikke er villig til å diskutere en lavere rente, bør du sjekke betingelsene du kan få på et usikret refinansieringslån hos konkurrentene. Det finnes idag en haug med tilbydere av forbrukslån på det norske markedet og konkurransen er høy, så det er viktig å ikke ta til takke med det første og beste tilbudet du får. Husk at det er gratis og helt uforpliktende å be om et tilbud på et forbrukslån, så du taper ikke annet enn tiden din ved å sende inn en lånesøknad til en rekke banker.

Finner du et lånetilbud som er bedre enn det du har i dag, kan du be den nye banken hjelpe deg med å innfri det gamle lånet. Den nye banken vil da overføre lånet til den gamle bank og dermed nedbetale hele lånet, uten at du trenger å gjøre noe mer.

Flytt gjelden til boliglånet

Hvis du har eid egen bolig noen år, er du kanskje så heldig at denne har hatt en betydelig verdistigning. Dette åpner muligheten for at du kan refinansiere den dyre usikrede forbruksgjelden med en mye rimeligere økning i boliglånet ditt. Så lenge du holder deg innenfor 80% belåningsgrad på boligen, vil de aller fleste banker være villige til å gi deg et lån med pant i boligen din, som du kan bruke til å innfri forbrukslånet.