Syv ting man bør vite om usikrede lån

Du trenger å låne penger, og det helst kvikt, og hva er vel da bedre enn et forbrukslån. Disse lånene er optimale for nettopp slike scenarier, men det betyr ikke derfor at man bør forhaste seg av den grunn. For det er nemlig en del faktorer man bør vite angående slike lån slik at man unngår å havne i dyre feller. Her er syv ting du bør være obs på når det gjelder forbrukslån.

1. Prisene er veldig varierte

Mens den ene banken tilbyr effektiv rente på 20 prosent, så får du kanskje 12-13 prosent i en annen bank. Jo større lånesum, jo mer penger vil du spare på å sammenligne tilbud før du bestemmer deg. Det er nemlig ikke noe lovverk som regulerer renten for forbrukslån i den grad, slik at det er lett å bli «lurt». Du har uansett bare deg selv å takke dersom du ikke sammenligner priser før du tar opp et forbrukslån.

2. Slik får du bedre rente

Et enkelt triks for å få lavere rente, i tillegg til å sammenligne lånetilbud, er å søke sammen med noen. Ettersom det er økonomi og inntekt som avgjør hvilken rente man får, så er det mer gunstig å være to når man søker lån. Da blir begges inntekter vurdert, og man vil kunne få lavere rente rett og slett fordi banken tar en mindre risiko. Dette anbefaler vi alle å gjøre når de søker forbrukslån, forutsett at begge personene skal bruke lånet. Se enda flere tips her: billigeforbrukslån.no/lån-med-lav-rente/

3. Banken vet ikke noe om gjelden din

Et spørsmål du bør stille deg selv før du tar opp forbrukslån er – om du virkelig trenger og har råd til dette lånet? For selv om banken påstår at du har råd til det og gladelig tilbyr deg lån, så vet banken lite om din øvrige gjeld i form av kredittkort og andre kortsiktige lån. Dessuten vet de heller ikke at du har utgifter og et forbruk som ikke samsvarer med inntekten. Derfor må du selv vurdere om du faktisk har råd til å betale tilbake lånet!

4. Søkekriteriene varierer fra bank til bank

Det finnes ikke noe universalt regelverk som bestemmer hvilke søkekriterier en bank er nødt til å sette for forbrukslånene sine. Bortsett fra at søkere må være norske statsborgere og minst av myndig alder, så bestemmer bankene selv. Enkelte banker velger derfor å ha aldersgrenser opp mot 25 år. Inntektskravene er også ulike, der enkelte følger lånesummen, mens andre har en minstegrense på 200 000 kroner uavhengig av ønsket lånesum.

5. Du får skattefradrag på renter og gebyrer

Når nedbetalingen etter hvert begynner, så må du naturligvis betale tilbake det lånte i tillegg til renter og gebyrer. Det er sjeldent moro, men en aldri så liten gladnyheten finnes allikevel. For du kan skrive av 24 prosent (2017) av rente- og gebyrkostnadene på selvangivelsen. Det betyr i praksis at du får tilbake 2400 kroner per 10 000 kroner du betaler i renter. Dermed er den reelle kostnaden nesten en fjerdedel mindre enn hva man først tror. Mer om dette her: billigeforbrukslån.no/lan/skattefradrag-pa-norske-forbrukslan/

6. Nedbetaling av forbrukslån bør prioriteres

Og når vi først var inne på temaet nedbetaling, så er det nettopp disse lånene som bør prioriteres. Kanskje har du boliglån, studielån eller andre lån med sikkerhet/lav rente, som kan vente. Man bør alltid prioritere nedbetalingen av de lånene med høyest rente først, ettersom det er disse som i lengden kommer til å koste deg mest penger. Be gjerne om avdragsfrihet på både bolig- og studielån hvis du har muligheten til det under nedbetalingen av forbrukslånet.

7. Betal gjerne ned før tiden

Selv om du har valgt en nedbetalingstid på fem år på forbrukslånet ditt, så er det ingenting i veien for at du kan betale det ned på dagen. Fikk du for eksempel litt penger til overs på skatten, eller at feriepengene holdt lengre enn du trodde, så er det en gyllen anledning til å kvitte seg med forbrukslånet. Du kan betale ned større summer i enkelte måneder, eller spytte inn en stor sum for betale ned hele lånet på én gang.